Singular Crew 4 játékos Adapter Commodore 64-hez

(c)2008 Singular Crew

 

A Singular Crew-féle négyjátékos adapter segítségével összesen négy joystick csatlakoztatható a C64-edhez, a gyárilag lehetséges kettő helyett. Ráadásul ez az adapter tudja mindazt, amit a korábban mások által készített típusok, sőt, néhány új képességgel is rendelkezik. Akár játékos, akár játékfejlesztő vagy, egy hasznos eszközzel és új lehetőségekkel bővítheted a C64 konfigodat.

 

 

Kompatibilitás:

A Singular Crew négyjátékos adapter az alábbi, régebb óta létező, ám egymással nem kompatibilis négyjátékos adapterek üzemmódjait nyújtja:

E három üzemmód támogatása révén gyakorlatilag minden olyan játékprogrammal kompatibilis, melyek valamely korábbi típusú négyjátékos adaptert igényelnek.

 

Támogatott játékok:

Játékosként újfajta szórakozási lehetőséghez jutsz, hiszen minden olyan játékot használhatsz vele, amely a három korábban elterjedt adaptertípus valamelyikét támogatja. Neked nem kell mindhármat megvenned vagy megépítened, hogy ne maradj ki semmiből -- a Singular Crew-féle négyjátékos adapterrel három legyet ütsz egy csapásra! Példaként felsorolok pár Játékot, amit támogat az adapter. Természetesen ez nem az összes.

Classical Games Adapter (CGA):
  - Bomb Mania by Classical Games   Protovision/Bombmania    
  - International Karate Plus by The Dreams        
  - Rampage Gold by The Dreams        
  - Marble Madness by Nostalgia        
  - Tanks 3000 by Protovision   Protovision/Tanks 3000    
  - Team Patrol by Protovision   Protovision/Team Patrol    
  - Quadris by Protovision        
  - Quadtron by Protovision        
  - Pac It        
  - Snacks 4 Snakes by Protovision   Protovision/Snacks 4 Snakes    
  - Garrison by Nostalgia        
  - Grubz by Singular Crew   Singular Crew/Grubz    
  - Hockey Mania by Protovision   Protovision/Hockey Mania    
  - Phong by Triad   Triad/Phong    
  - Amazing Maze by Triad   Triad/Amazing Maze    
  - Tour de France        
  - Super Off Road+        
  - Alone in the Green        
  - Square Attack        
 
Digital Excess & Hitmen Adapter (D&H)
  - Bomb Mania by Classical Games   Protovision/Bombmania    
  - International Karate Plus by The Dreams        
  - Rampage Gold by The Dreams        
  - Garrison by Nostalgia        
  - Super Off Road+        
 
Bug Bomber Adapter (BBA) / Kingsoft Adapter (KSA)
  - Bug Bomber by Kingsoft        

 

Programozása

Ha játékfejlesztő vagy, a Singular Crew-féle konfigurálható négyjátékos adapter legnagyobb előnye az lesz a számodra, hogy a segítségével mindhárom korábbi típusú adapterrel kompatibilissé teheted a játékodat, és tesztelheted, pontosan hogyan működne azokkal.

 

Programozás részleteiről itt találhatsz információkat:

 

Detektálhatóság

Sajnos a kiegészítőt szoftverből detektálni nem lehet.

 

Beállítási lehetőségek

Az üzemmódok közül 3 db nyomógomb segítségével választhatsz. Az aktív módot az adott nyomógomb mellett világító LED jelzi.

  • Zöld LED = CGA mód
  • Sárga LED = D&H mód
  • Piros LED = BBA (avagy Kingsoft) mód

Ha olyan programot kívánsz futtatni, amellyel összeakadna az adapter, használd az üzemmódválasztó gombok alatt található kikapcsoló gombot. Ezzel teljesen kiiktathatod az adaptert, és ilyenkor nem világít egyik LED sem.

A fentiek mellett az adapter tartalmaz egy Reset gombot is.

 

Indulóbeállítások

A fenti, üzem közben végezhető beállítások mellett, lehetőséged van a négyjátékos adaptert úgy beállítani, hogy az általad kívánt mód, a számítógép resetelése után is érvényben maradjon.

A JP2-vel állíthatod be, hogy a számítógép resetelése után az adapter kikapcsolt módba váltson-e, vagy megtartsa az előzőleg érvényes beállításokat.

1-2 láb összezárva = C64 reset kikapcsolja az adaptert
2-3 láb összezárva = folyamatosan tartja a beállításokat

A folyamatos kiválasztás akkor lehet hasznos, ha a négyjátékos adapter valamelyik üzemmódját támogató szoftvert fejlesztesz, mert így nem kell újból beállítanod a kívánt üzemmódot minden resetelés után.

Általánosságban célszerű a kikapcsolt módot választani, mert a négyjátékos adapter mindhárom üzemmódban folyamatosan jelet küld a számítógép felé. Emiatt előfordulhat, hogy ha egy program a USER porton keresztül próbál adatot küldeni (pl. "parallel" flopikábelt igénylő gyorstöltő), az mind az adaptert, mind a C64-et is tönkreteheti.

Természetesen az adapter tartalmaz egy minimális védelmet, amely megvédheti az adaptert és a gépet a kisebb problémáktól, pl. négyjátékos adaptert igénylő játékprogram futtatásakor téves üzemmód kiválasztása esetén, vagy bekapcsolva maradt adapter esetén valamely program által a USER Portra küldött jelek ellen, illetve rosszul programozott vezérlések ellen.

Mindazonáltal ajánlott az alábbi óvintézkedések betartása.

 

Felhasználói óvintézkedések

Az adapter használatakor vedd figyelembe az alábbiakat:

- Úgy csatlakoztasd a gépre az adaptert, hogy a rajta lévő LED-ek és nyomógombok felfelé nézzenek.

- Soha ne próbáld az adaptert bekapcsolt gépre rádugni!

- A négyjátékos adaptert támogató programhoz szükséges üzemmódot csak akkor válaszd ki a megfelelő nyomógombbal, ha az adott program már elindult.

- Bizonyosodj meg róla, hogy a használni kívánt programhoz megfelelő üzemmódot választottad ki; amennyiben nem, akkor minél hamarabb váltsd át arra az üzemmódra az adaptert a megfelelő nyomógombbal, vagy kapcsold ki.

- Az adapter csupán egyirányú adatforgalmat biztosít a játékvezérlő és a számítógép között. Ne próbáld a Joystick csatlakozókat kimenetként használni!

Jó szórakozást kíván a Singular Crew!Eddigi látogatók száma: 14064