Digital Excess & Hitmen Adapter (D&H)

A fejlesztése onnan indult, hogy a csapat tagjai (Digital Excess & Hitmen) a MekkaSymposium 99-en látták a BombMania-t és a hozzá tartozó adaptert. A csapat két tagja akkoriban kezdett hozzá a Detonator 2 kódolásához, és jó ötletnek tűnt, hogy négyen is játszhassanak vele. Miután feltörték a BombMania-t világossá vált, hogy az adapter valami egyéb elektronikát is tartalmazhat. (Akkoriban még nem volt róla publikus információ, az adapterrel viszont nem rendelkeztek.) Ezért készítettek egyet, melynek felépítése annyira egyszerű lett, hogy drótokon és csatlakozókon kívül mást nem tartalmaz.

 

Készre szerelt adapterek, melyek támogatják a D&H üzemmódot

 

Működési elve

A további két joystick használatához összesen tíz további digitális input vonalra van szükségünk, ebből a User porton 8 rögtön rendelkezésre áll, elérni a CIA 2 B portján keresztül tudjuk. Már csak két digitális vonalra van szükségünk. Jobban megvizsgálva a csatlakozót hamar találunk egyet, hiszen a CIA 2 A portjának 2. bitje is ki van vezetve a User portra. A CIA 2 soros szinkron regisztere (SR2) is egy bemenet, azonban csak akkor olvas róla, ha az CNT 2 vezetékén is meg van a szinkronjel.
Ha ezt a vezetéket eléggé sűrűn "piszkáljuk" az SP2-ről kvázi digitális jelet kapunk, ami megfelel már a céljainknak. És mivel lehetne ezt jobban elvégezni mint a CIA 1 számláló kimenetével (CNT 1). Ezt a jelet visszakötve a CNT 2-re megvan az utolsó szükséges vezeték is.

 

A kapcsolás anyagszükséglete

 • 1db User port csatlakozĂł
 • 2db DB9M csatlakozĂł
 • kis mennyisĂ©gű drĂłt
 • 10db 100Ohm Ellenálás
 • opcionálisan: doboz a kapcsolásnak

 

A kapcsolás rajza

 

Programozása

Az itt letölthető angol nyelven kommentált TASM forrás segítségével könnyen megérthető, azonban a programozásánál figyelni kell arra, hogy amennyiben nincs adapter csatlakoztatva a számítógéphez, akkor a joy 4 tűzgombja folyamatosan nyomva tartottnak látszik. Ha tehát úgy írjuk meg programunkat, hogy adapter nélkül is használható legyen, akkor vigyázni kell a 4-es portról történő tűzgombbal választásra. Huszárvágással ezt úgy oldhatjuk meg, hogy a 4-es portot csak akkor vesszük figylembe, ha már a hármas portról is játszanak, hiszen akkor biztosan van adapter csatlakoztatva, vagy másik megoldás, ha lehetőséget adunk a joy-olvasó rutin menüből történő kikapcsolására.

DHsource.txt

 

Előnye, hátránya

 • ElĹ‘nye:
  - Hogy kevés alkatrészből nagyon egyszerűen összerakható
 • Hátránya:
  - Programozásánál figyelni kell arra, hogy amennyiben nincs adapter csatlakoztatva a számítógéphez, akkor a joy 4 tűzgombja folyamatosan nyomva tartottnak látszik.

 

Detektálhatóság

Sajnos a kiegészítőt szoftverből detektálni nem lehet.

 

KapcsolĂłdĂł anyagok

 

 

 

A leírást készítette és szerkesztette: Varga Viktor <vargaviktor_nospam(at)pro.hu>
Kiegészítette: Füvesi István <commodore(at)freemail.hu>Eddigi látogatók száma: 7497